Porządna praktyka higieniczna jest ważna
Dobre praktyki higieniczne obejmują mycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety lub dotknięciu stworzeń, częste sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a dodatkowo dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi lub zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna narzuca dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa istotne systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej weryfikacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie specjalizacji żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują stosowny poziom higieny w miejscu pracy, co jest konieczne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i towarów. ghp GMP/GHP przynoszą, że procesy są ściśle pilnowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z przepisami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają też na celu hamowanie i osłabianie skutków zabrudzenia żywności i produktów.
Dobra praktyka higieniczna gmp/gh.
Dodaj do zakładek Link.